martes, 3 de noviembre de 2009

GLOSSARI TÈCNIC: IL.LUMINACIÓ /TÈCNICA FOTOGRÀFICA / APLICACIONS MUSEISTIQUES

IL.LUMINACIÓ / TÈCNICA FOTOGRÀFICA / APLICACIONS MUSEISTIQUES

GLOSSARI TÈCNIC

Absorció: Estrictament parlant, és la transferència d'energia. El terme es Utilitza comunament per descriure el comportament de la llum que incideix sobre la matèria. La senzilla comprovació de que les superfícies negres s'escalfen més que les blanques Ràpidament, és una cosa ben conegut. En Relació al fenomen cromàtic, per exemple, la reflexió del verd s'explica Perquè una superfície determinada absorbit ha ennuvolat la radiació blava i la vermella. En el color porpra, en canvi, el verd és absorbit i es reflecteixen simultàniament el blau i el vermell (i sempre Quan la llum blanca del mar).
La noció d'absorció també s'aplica en Relació als diversos tipus de filtres, ja que aquests exerceixen una acció selectiva, segons el color o la Substància incorporada (vegeu filtres UV i IR). També esmentem el terme absorció quan ens referim a l'acció dels Fotons de la llum o d'altres tipus d'energia radiant, com els infrarojos.

Acrylite: Filtre U.V. incorporat un planxes de policarbonat rígid. És una marca registrada de Cir Industries, EUA. Es disposa de 2 classes: OP-2 per Reemplaça i Vidre a l'OP-3 per Construir vitrines o caixes. Té L'avantatge que no es ratlla Fàcilment Bloqueja i el 98% dels raigs UV Segons el fabricant.
Aklo-TIPUS: Filtre infraroig de vidre. Marca registrada de Corning EUA. (veure filtres I.R.).

Angstrom A: Unitat de mesura utilitzada per a les magnituds molt petites com les longituds d'ona de l'espectre electromagnètic. -10
1 A = 1/10.000.000 d'mm o 10 metres.
10 A = 1 nm (nanòmetre).

Antisol: Filtre U.V. en forma de vernís, una base de benzofenona. Marca registrada de Antisol evolució, EUA.

Argó: Gas inert incorporat en el bulb de les làmpades incandescents per prolongar la vida útil del filament.

Balast: Reactància que permet regular la tensió del circuit elèctric en els sistemes de tubs de làmpades fluorescents i de descàrrega en general.
Cal advertir que els balasts comuns s'escalfen a poc de funcionar, i per això ha de INSTAL.LAR fora de les vitrines d'exhibició per Evitar la Acumulació de la calor.
Benzofenona: Substància química que absorbeix la radiació UV Són incorporades en els diversos materials per als filtres UV (vidre, laminats plàstics, policarbonat, acrílic, etc.) Hi ha abundant bibliografia que il · lustra sobre la seva gran eficiència.

Benzotriazol: Substància química que absorbeix la radiació UV
De característiques similars a les benzofenona (vegeu Tinuvin).

Bi-pin: per làmpades halògenes Denominació general compactes. L'ús del quars va permetre Reduir considerablement la mida del bulb, ja que suporta les altes temperatures generades en el cremador.

Brillantor: La brillantor d'un color és el seu grau de lluminositat. És una característica de la intensitat. En el llenguatge corrent es parla d'una font lluminosa, intensa o feble, d'un cos color clar o fosc.
En el llenguatge plàstic es Sol Emprar el terme valor. Així, un alt valor Correspon a un color clar (groc), i sota valor de les Nacions Unides coincideixen amb un color més fosc (blau). De la mateixa manera, entre el blanc i el negre hi ha una escala de valors intermedis (grisos).

Bugia (Vela)Candela: Unitat Bàsica d'intensitat lluminosa de la qual deriven totes les altres. El patró universal es basa en la radiació emesa per l'Platí a temperatura de solidificació (1.700 ° C), un Través d'una obertura d'1 cm ², Dins d'un recipient especial o tub ceràmic. Aquest flux lluminós Equival a 60 Bugies.

Cercle cromàtic: Disposició convencional en què s'ordenen els colors primaris, els Resultants de les seves barreges-anomenats secundaris -, i altres combinacions, per Demostrar la seva Relació seqüencial. Els colors que es troben ubicats en el lloc oposat del cercle cromàtic són anomenats colors complementaris.
El cercle cromàtic tradicional es construïa a partir del supòsit que el groc, el vermell i el blau eren primaris. El Temps, aquesta disposició ha variat substancialment en considerar-Amb què existeixen 2 tipus de combinacions bàsiques, anomenades: mescles subtractives Additius i barreges, o també referides a colors pigment i colors respectivament Luz. En les primeres, els colors primaris són el Cian, l'Magenta i el Groc, Mentre que en les segones són el vermell, el verd i el blau. Els colors secundaris de les mescles subtractives Són els primaris de les Additius i viceversa.

Conservació preventiva: Acció de Preservació de les Col • leccions de Museu, o dels béns del Patrimoni Cultural d'interès històric artístic, tecnològic, etc L'objectiu és essencial anticipar-se i Prevenir o Minimitzar l'Deteriorament carregat pels agents del medi ambient i per l ús que l'home fa de les col.leccions. Les seves activitats bàsiques són la recerca i l'execució de Plans de Conservació. La
Conservació Preventiva és exercida professionalment per Conservadors especialment entrenats, els que determinen les Normes Bàsiques i les accions passives o actives per Salvaguardar la col.lecció.

Simultani Contrast: Expressió utilitzada per indicar el canvi d'aspecte d'un sòcol de color, Baix La Influència o la presència de colors contrastants en el seu entorn immediat.
Un mateix color pot semblar molt lluminós o molt opac segons Per què tint Estigui Envoltat.

Convecció: Moviment o manera de circulació de l'aire dins d'un mòdul o espai tancat. La Convecció té com a principi bàsic que l'aire calent es Eleva amb Respecte a la resta de la massa gasosa que està a temperatura menor.
De la Corona i Flint de vidre Gran Vidre de capacitat de transmissió fabricat especialment per Produir fibres òptiques de la més alta qualitat. De preu molt elevat, Essencialment Consisteix en una barreja de vidre calcari i Plom.
Corona Plateada: Denominació, per designar els llums incandescents amb reflector de capçal. Normalment dissenyades com in situ, un concentrar PERMETEN feix potent per l'accentuació.

CW: Cool White (blanc fred). Designació especial fluorescents per a tubs.
Quars: Mineral emprat per a la fabricació de vidre que Ha de resistir altes temperatures, com en el cas de les làmpades halògenes. D'això que vegades se les denomini llums "de quars".

CYASORB: Marca registrada de Cyanamid. Producte d'una base de benzofenona Per preparar filtres UV com vernís. Les varietats recomanades en la bibliografia tècnica són: CYASORB UV 25 i CYASORB UV 284.

CWX: Cool White Deluxe (blanc fred de luxe). Designació especial fluorescents per a tubs.
Llum del dia: (Llum dia). Designació especial fluorescents per a tubs.
Daylite Fluro-Spray: Llum a la qual se li pot Reduir fins a la meitat de la seva intensitat amb un dimmer, perduda sense apreciable del seu rendiment cromàtic. L'especificació exacta és: Daylite Fluro-Spray Faro (R-40), fabricada per dur Test Electric Ltd

Decoloració: Pèrdua de color de llum d'un pigment o colorant Deguda la seva exposició a la. La reacció es produeix Gradualment, observant-se un emblanquiment del to, o de vegades un fenomen d'enfosquiment (Resinato de Coure).
Les laques orgàniques i les anilines vegetals són les més sensibles. El grau de decoloració està influït per múltiples Factors: longitud d'ona, temps d'exposició, il · luminància, tipus de substrat, tipus de mordent en els teixits, presència de mitjans o vernissos, etc

Degradació fotoquímica: Canvi de les propietats dels materials orgànics una causa de l'exposició a la llum (veure també foto-oxidació). Efectes: decoloració, esbalaït, fragilitat, venes grogues, enfosquiment. Les reaccions químiques produïdes en les Molècules molt complexes fill, al cap de les quals es formen productes inestables, propensos A Ser Afectats També pels Fotons (o quants) de la radiació infraroja. La Degradació fotoquímica és irreversible.
Diòxid de Titani: Pigment blanc empleat massivament en colors per a artistes des de 1920. Té la propietat d'absorció de la radiació ultraviolada. Per això es recomana el seu ús en museus per Aplicar en pintura de parets i cel ras, Quan es dissenya una il luminació indirecta.

Dimmer: Permet reòstats de regular la intensitat de les làmpades incandescents. S'ha de tenir en compte que Quan Disminueix el voltatge, la temperatura de color també es modifica, resultant moltes vegades una llum massa càlida.

Efecte bifotònica: Mecanisme d'absorció d'un segon fotó, a partir d'un teòric primer estat d'excitació de la Molècula, Quan la radiació incideix sobre la matèria. L'absorció d'aquest segon fotó incrementals i Accelera el Procés de Degradació fotoquímica.

Efecte hivernacle: Acumulació d'energia calòrica (infrarojos), deguda, a la presència d'una barrera de vidre o acrílic (vitrina d'exhibició), que Impedeix la normal Dissipació de la calor per Convecció. La pol.lució en les grans ciutats (smog fotoquímic), produeixen un fenomen similar a l'Atmosfera terrestre.

Energia d'activació: L'Energia Necessària per iniciar un Procés de Degradació fotoquímica. Aquest "paquet" d'energia pot ser subministrada, per tant la llum visible, com per els infrarojos. I els raigs UV

ER: (Eleptical Reflector). Llum reflectora líptica.
Reflexiu Escut: Laminat plàstic que s'adhereix al vidre de les finestres (veure "Scotchtint"), i que permet el pas de la llum visible, bloquejant la radiació infraroja. El producte Va ser ideat per Disminuir els costos de l'aire condicionat en edificis d'oficines i estalviar energia. A les especificacions s'afirma que elimina fins al 90% dels raigs UV Per a més seguretat s'ha de mesurar per confirmar Aquesta propietat.

Espectre Electromagnètic: Representació gràfica o escala logarítmica per a ordenar els diversos tipus de radiació Existents, d'Acord a la seva longitud d'ona i freqüència. La zona corresponent a la llum visible i radiacions les seves veïnes (IR; Guey raigs X), és comunament expressada en Angstroms (A) o en nanòmetres (nm).

Espect de bandes: Espectre discontinu emès per la ionització dels gasos incandescents com el del Mercuri i Sodi. Fill EMESES determinades longituds d'ona, les Quins Estan separades o segregades unes de les altres, una diferència de la radiació emesa per la llum solar o les làmpades incandescents, Cuyo espectre és continu i ininterromput.
Els tubs fluorescents i les làmpades de descàrrega emeten un espectre de bandes.
Espectrofotòmetre: Instrument científic Utilitzat per Analitzar la distribució espectral de la llum.

Eska: Marca registrada de Mitsubishi Corp Fibra de Poli-Metil-Metacrilat (acrílic), fabricada especialment per a la producció de fibres òptiques. No transmet els I.R. I els U.V. El producte ha estat millorat des de la seva introducció al mercat.

Fibra òptica: Sistema de conducció de la Llum A Través de fibres de vidre, acrílic o sílice, Basat en el principi anomenat: "reflexió interna total". La tecnologia de la fibra òptica Va ser desenvolupada originalment per a Respondre a les Necessitats de la moderna indústria de les telecomunicacions i l'electrònica. La seva Aplicació per a la il luminació de col • leccions de museus és recent, utilitzant-se en general per a l'exhibició en vitrines.

Filtre IR: Permet Eliminar la radiació infraroja sense modificar la temperatura de color, ja que l'IR és invisible. Es recomana l'ús de filtres de vidre del tipus TIR de vidre (vidre reflex d'infrarojos), que Porten una coberta d'una base d'òxids metàl.lics, o el Aklo-Escriu Glass (Corning 1-69), anomenats Corning Electricaly a terme, què tenen l'inconvenient Transmetre un to de verd pàl lid.
Els filtres I.R. Poden anar en els reflectors incandescents i halògens. N Necessaris fill en les llums dicroiques, estiguin ben tret molt properes a l'exhibició.

Filtre U.V. : Actualment es disposa d'una gran varietat de formes de presentació. Segons les Necessitats, poden ser aplicats com vernís en el vidre de les finestres (P Tinuvin-Geigy, Cyanamid CYASORB UV-24); Poden estar incorporats en planxes d'acrílic rígid (Röhm & Hass-plexiglàs UF-3 i UF-4) , o en laminats flexibles (Dupont-Surlyn); Poden estar fabricats en cercles de vidre per a la seva instal lació independent sobre els focus (Baush & Lomb-Optivex TM), o ja existir com a filtre UV en el bulb de les làmpades halògenes dicroiques i d'ús comú.
Teòricament Han Transmetre per la radiació visible i absorció bloquejar el pas dels ultraviolats (invisibles), a partir dels 300 i fins als 400 nm. No obstant això es hauríeu de comprovar cas per cas les dades del fabricant, ja que no tots els productes Compleixen amb les especificacions anunciades, a més de tenir una vida útil limitada.
Cal tenir present que la indústria prefereix classificar els seus productes en percentatges (%) d'UV UV bloquejats, Atès que així es OBTENEN Classificació d'efectivitat Molt a prop del 90%.
En el món dels museus, l'eficiència d'un filtre UV es mesura en microwats / lumen, que situació és molt DIFERENT al Sistema d'Percentatge aplicat en la indústria.
Tradicionalment el nivell de U.V. era acceptat de 75 microwats / volum, que és el que emeten les làmpades incandescents comuns. Recentment aquesta norma ha variat Dins el camp de l'exhibició museològica, recomanant el nou estàndard de 10 microwats / lumen.
Per verificar els Nivells de U.V. , Medidors Hi ha, també anomenats uvímetros (Crawford Meter) que, Encara que de preu alt, ofereixen un servei inestimable al conservador.
Inundacions: Flux lluminós difús.

Flux lluminós: Es Empra en referència a la il · expressada a Lux o fc

Flux radiant: Es Empra en referència a la intensitat lluminosa expressada en lúmens o lúmens / Watts.

Fotó: La llum, a més de Tenir longitud d'ona i freqüència, està formada per partícules diminutes anomenades Fotons, que Tenen massa i Quantitat de moviment Mentre es desplacen. Les investigacions de Plank, Einstein i Bohr, van demostrar que la naturalesa de la llum s'explica, per tant una Través de la teoria ondulatòria com de la corpuscular.

Footcandle (FC): Il · luminància que Rep una superfície d'1 peu quadrat (peus quadrats), un una intensitat d'1 Lumen.
1 FC = 1 Lumen / peu quadrat.
1 FC = 10,76 Lux.

Fotoxidació: mecanisme mitjançant el qual l'energia lluminosa o induir Accelera el Procés d'oxidació dels materials orgànics, és a dir, una reacció amb l'oxigen de l'aire. (Estrictament parlant, el fenomen s'anomena autoxidació, que Bàsicament Suposa la formació de radicals lliures de hidroperòxids).
Normalment s'atribueix aquest efecte a la Influència de les radiacions de curta longitud d'ona com el blau / violeta i l'ultraviolat.

Fotòlisi: Ruptura d'una Molècula Deguda a l'absorció directa d'energia. Els científics afirmen que aquest mecanisme només es produeixen en presència de radiacions de longitud d'ona menors de 300 nm, les que teòricament, no es troben en els museus ja que són absorbides per el vidre comú, que filtra Generalment fins als 320nm.

Fluorescència: Es produeixen CAUSA a la propietat Han de determinades Substàncies en una part d'absorció de la radiació ultraviolada (invisible), E IMMEDIATAMENT, Emetre (no Reflectir) radiacions visibles a l'ull humà (colors), per tant l'alcalde de longitud d'ona La radiació originària. El fenomen de la fluorescència s'aprofita per l'emissió de "llum" dins dels tubs fluorescents. En aquest cas, és el Fòsfor el que presenten fluorescència, en ser excitat per la radiació UV Provinent dels Àtoms ionitzats de Mercuri pel pas del corrent elèctric.
Les radiacions U.V. També poden ser generades per una làmpada de vapor de Mercuri coberta per un filtre de fusta (o de "llum negra"), que és Capaç d'absorció per a la part de l'alcalde d'espectre visible i els raigs UV només Transmetre Cap a l'exterior. Constitueix un dels recursos més comuns per a l'examen tècnic de la pintura, els papers i altres materials, en posar de manifest antigues restauracions, processos d'envelliment i / o Degradació, etc

Halogenurs metàl.lics: (halogenurs metàl.lics). Compostos metàl.lics que s'addicionen Dins d'una làmpada de descàrrega de vapor de sodi blanc o de vapor de Mercuri, Per millorar el seu rendiment cromàtic. En la línia Mastercolour de Philips, el tub de descàrrega convencional de quars, ha estat reemplaçat per un tub especial de ceràmica que és més resistent a la altíssimes temperatures generades per aquesta reacció, a més de mantenir un flux regular de color al llarg de tota la vida útil de la làmpada. No obstant això l'Índex de Rendiment cromàtic publicat, és entre bo i regular.
Aquestes llums Tenen un ús massiu en il.luminació d'alta potència per a estudis de televisió, estadis, locals esportius, etc

HID: (Descàrrega d'Alta Intensitat). Làmpada de descàrrega d'alta intensitat.

Il · luminància: Quantitat de radiació visible (flux lluminós) que incideix sobre una superfície (mal anomenada intensitat lluminosa). Per a la seva mesura instantània es Empra el Lux, i per l'acumulació al Lux / hora, el Kilolux i el Megalux.
En el sistema català es Utilitzen els Football Club per a la mesura instantània i dels FC / hora per a la acumulativa. (Veure Lux, footcandle i Llei del Cuadrado Invers).
Índex de rendiment cromàtic: (IRC) (Colour Rendering Index: CRI)
Mètode que indica la Capacitat d'un llum per reproduir fidelment el "color veritable", un Través d'una escala de 0 a 100. El zero implica distorsió i el total de 100 Cap canvi de color. Dolent = 70-80, 80-90 = bo i excel lent = 90-100.

Intensitat lluminosa: És l'expressió usada per a referir-se a la radiació com a energia (no a la radiació com a llum). Per això, el flux radiant d'una font (que sempre és uniforme), es mesura en lúmens o lúmens / watts, no és Lux; Perquè els Lux Representen una escala d'il · luminància, és a dir, del flux lluminós, Potser no ser constant (Veure Llei del Quadrat Invers).
La unitat lúmens / watts es Empra per indicar l'eficiència lluminosa de les làmpades. El valor màxim ha estat Establert a 680 lúmens / Watt (límit del rendiment de l'ull humà a la llum del dia), magnitud que cap llum Assolir pot.

Iode: Gas inert incorporat en el bulb de quars de les làmpades halògenes per Estabilitzar i allargar la vida útil del filament de Tungstè. La presència del iode Permet També Augmentar la intensitat lluminosa d'aquestes llums amb Respecte al rendiment del sistema tradicional.
Llana Blau Normes ISO: (Organització Internacional per Standarisation)
Cartilla per estimar el grau de permanència o Resistència a la decoloració a la llum, dels diversos materials amb què estan compostos els objectes de museu. Cada cartilla té 8 bandes de llana tenyides de blau especialment preparades, de manera que la banda N ° 2 és el doble de resistent a la decoloració que la N ° 1, la n º 3 el doble que la N ° 2, I així successivament Fins a la N ° 8.
ISO 1,2 i 3 = fugitius.
ISO 4,5 i 6 = intermedis.
ISO 7 i 8 = béns de consum duradors.
ISO + de 8 = Permanents.
El procediment genèric Consisteix en exposar a la llum el material d'un Avaluar, juntament amb la cartilla de la meitat (l'altra meitat es guarda en la foscor). Es Han registrador amb minuciositat les dades d'exposició, angle, distància, etc. De tant en tant, o davant els primers símptomes de decoloració, es Comparen les dues mostres amb el fragment guardat, i es classifica el material testejat (color, tela, paper, etc), al número corresponent. Convé assenyalar que la gran majoria dels estudis científics publicats fins Mitjans dels anys 90, es Basen En Aquests estàndards.

Kilolux: Unitat utilitzada per registrador Nivells d'exposició acumulatius.
1 Kilolux / h = 1.000 Lux / h = 3.600.000 Lux / segon.
(Veure Lux, Megalux i Llei de Reciprocitat)
Làmpada de descàrrega: Funciona en base al principi d'ionització dels gasos incandescents com el Mercuri i el Sodi, que emeten llum al pas del corrent elèctric.
(Veure espectre de fluorescència bandes, Halogenurs metàl.lics i tubs fluorescents)

LàmpadaDicroica : Es basa en el disseny d'un casquet o dicroiques reflector, que elimina la part l'alcalde de la radiació infraroja generada per la llum cap a la part posterior, una vegada que la Reflecteix la radiació visible cap endavant। El feix de llum Generat Raonablement és fred, conservació Encara que totes les condicions d'un excel lent rendiment cromàtic।
Són especialment indicades per a l'exhibició museològica en general, ja que la seva temperatura de color mitjana dels 3,100 ° Kelvin i si Índex de Rendiment cromàtic supera el 90. Actualment gairebé totes les llums dicroiques són del tipus bi-pin halògenes i, i Algunes d'elles també tenen incorporat un filtre UV
(Veure làmpades halògenes, Bi-pin i temperatura de color)

Làmpada Halògena: l'addició Dins de l'ampolla d'un gas inert com el iode, l'alcalde Permet un escalfament del filament de Tungstè i per això l'emissió de llum molt intensa. El iode es evaporat combinació amb el metall, que torna a dipositar-se en el filament. D'aquesta manera la Llum Halògena Manté constant el seu rendiment opaques pecat. DEGUT A la gran desenvolupada temperatura, el vidre comú és reemplaçat pel quars que és molt més resistent. Per la mateixa raó, és possible També Disminueix la mida de les làmpades.
(Veure Bi-pin, Halogenurs metàl.lics i làmpada dicroica)

Làmpada incandescent comú: Es basa en la missió de Llum A Través d'un filament de Tungstè, que es torna incandescent al pas del corrent elèctric. La part l'alcalde de l'Energia Es converteix en calor i llum no és (94% en un llum de 100 watts)
Els llums comuns Tenen un bulb de vidre, Dins el Quina s'injecten gasos com el Nitrogen i el Argó per Reduir la evaporació del metall i així prolongar la seva vida útil. Emeten llum càlida i una Important Proporció de radiació infraroja (invisible). Hi ha gran varietat i models per Diferents usos.

Llei del Quadrat Invers: Llei fonamental per al disseny i la comprensió de les característiques de la radiació lluminosa.
La il · (Lux) és una directament proporcional a la intensitat de la font (lúmens), i inversament proporcional al quadrat de la distància. 2
Així, la il · = 1 / 2 = ¼
Vol dir que si doblem la distància (valor 1), la il · luminació (Lux) es redueixen un ¼

Llei de reciprocitat: Essencial per a prendre consciència que no n'hi ha prou amb Reduir la il · luminació (Lux), sinó que També caldrà Disminuir el temps d'exposició.
Exposició = Il · luminància (Lux) x Temps (hores)
Exemple a) E = I (1,000 Lux) x T (1 hora) = 1,000
Exemple b) E = I (100 lux) x T (10 hores) = 1,000
Com es pot veure, el mateix dany es produirà il.luminant una obra amb 1.000 lux en 1 hora, que amb 100 Lux en 10 hores.

Longitud d'ona: Distància entre 2 crestes o depressions d'una ona de l'energia radiant. Generalment expressada en Angstroms (A) o en nanòmetres (nm), Permet la classificació de les radiacions electromagnètiques en Zones o sectors CARACTERÍSTICS (radiació visible, raigs X, raigs ultraviolats, raigs infrarojos, etc) La longitud d'ona és inversament proporcional a la Freqüència (estat vibracional), per tant, a mesura que la longitud d'ona Disminueix, Augmenta la freqüència i viceversa.

Lumen: (Intensitat lluminosa) Flux radiant que passa a Través d'una obertura d'1 metre quadrat, produït per una font d'1 bugia d'intensitat, a 1 metre de l'obertura. (vegeu Bugia)
En el sistema mètric, 1 Lumen = 1 Lux / metre quadrat.
En el sistema català, 1 Lumen = 1 FC / peu quadrat.
Aquesta mesura presa en Consideració la Quantitat total de llum emesa, i no considera la "claredat percebuda" Perquè la Quantitat de lúmens Serà sempre constant, sense importar la distància A què es troba la font o l'anomenada "Superfície d'emissió" (obertura d'1 metre quadrat).

Luminància: Mesures Física de la lluminositat, També anomenada "fotomètrica lluminositat".
És la intensitat lluminosa per àrea Projectada, De Qualsevol superfície, en ser mesura des d'una adreça específica, o si es prefereix, la radiació visible reflectida o transmesa per una superfície en direcció a l'observador.
La luminància és el producte de la reflectància de la superfície (expressada com un menor valor de 1 (Per exemple, el 70% de reflectància = 0,70), i de la il · luminació (Lux) que aquesta superfície Rep. Reflectància de la superfície Qualsevol També està influïda per la luminància de superfícies properes que reflecteixen la llum sobre l'àrea a Avaluar (veure absorció i llum difusa).
Unitat anglesa = Footlamberts
Unitat mètrica = Bugies / metre quadrat

Lluminositat: Terme Generalment Referit a una descripció subjectiva de la luminància, Perquè els atributs percebuts (lluminositat aparent o subjectiva), diferents fill dels atributs absoluts (mesurament de la lluminositat = luminància).
Per al disseny d'una exhibició és Molt Important Calculeu la Relació de percepció de claredat entre L'objecte i el fons, ja que el Desitjable és destacar l'obra Exposada evitant la interferència d'una excessiva lluminositat del fons.

Llum: Energia radiant de l'espectre visible. Estrictament parlant, la llum comprendria només les longituds d'ona entre els 400 i els 700 nm, Que són els límits aproximats de la Capacitat de percepció de l'ull humà. No obstant això, totes les fonts de llum que utilitzem normalment, CONTENEN determinades proporcions de radiacions UV i I.R. , Que són invisibles, i per això no haurien d'incloure Dins del que correntment anomenem "llum".

Llum difusa: Il.luminació Regularment distribuïda (multidireccional) sobre el conjunt de l'exhibició. El concepte es Utilitza correntment per descriure la il luminació zenital (cel ras translúcids o amb panells difusors de la llum natural), o bé, la produïda per tubs fluorescents en forma directa o indirecta (encastats Dins de gorges prop del cel ras). La il luminació difusa També es veu influïda o accentuada per la llum reflectida per altres superfícies sobre l'àrea de l'exhibició. (vegeu luminància).

Llum especular: Llum reflectida per superfícies vidrades o polides. El terme també s'aplica al reflex o brillantor que pot Produir el vernís en la pintura Quan l'angle d'incidència de la llum sobre l'obra està mal calculat i coincideixen amb els ulls de l'observador.

Lux: Il · luminància que Rep una superfície de 1 metre quadrat A UNA intensitat d'1 Lumen. Es Empra per mesurar la radiació com flux lluminós (no com a flux energètic).
L'Lux és l'equivalent mètric del FC 1 Lux = 0,0926 Football Club
(vegeu il ·)

Luxòmetre: Instrument especialment dissenyat per mesurar la il ·. Normalment té una escala a Lux o Football Club / Segon. Hi ha diversos models que Presenten Algunes Diferències de rendiment (agulla o numeració un cristall de quars). Si és possible s'aconsella utilitzar els que vénen proveïts amb fotocèl.lula de silici, Que No Tenen l'inconvenient dels més comuns de Seleni, que acumulen valors de mesura anteriors, Quan Es van realitzar lectures d'alta intensitat.

Nm nanòmetre: Unitat comunament utilitzada per mesurar la longitud d'ona de les radiacions electromagnètiques.
1 nm = 1/1.000.000 d'mm
10 nm = 1 angstrom (A)

Megalux: Unitat utilitzada per a registre Nivells d'exposició acumulatius.
1 Megalux / hora = 10.000 Lux / hora = 36.000.000 Lux / segon
(vegeu Kilolux, Lux i Llei de Reciprocitat)

Metamerisme: Fenomen que s'observa Quan 2 colors Idèntics fill sota un tipus de llum, però diferents Quan la font lluminosa és modificada. A 2 colors se'ls pot trucar metàmers Quan Produeixen la mateixa impressió visual, sense Tenir la mateixa composició espectral.

MR: (Multiple Reflector) múltiple Reflector, mirall o aluminitzat, també anomenat en català interns Plateada llum (COL).

Optivex: Filtre U.V. disponible a discs de vidre. És una marca registrada de Bausch & Lomb. Es Empra per a la instal lació independent de filtres UV ES reflectors del tipus MR. Bloqueja el 99% dels ultraviolats segons el fabricant.
PAR: Llum reflectora de disseny Parabòlic, Normalment proveïdes de vidre premsat.

Plexiglass: Planxa d'acrílic rígid utilitzada com a filtre UV Emprada per Construir vitrines, marcs per a quadres i per a tractament de finestres. És una marca registrada de Röhm & Hass Co
Poden emprar-se els tipus UF-3 (lleugerament groguenc); UF-4 i UF-5 (amb un tint blavós, no disponible en tots els Espessors). Aquest últim Proveeix el millor filtre U.V. de la sèrie. La marca Plexiglas sola, és un pecat acrílic filtre UV, per tant inútil Per a aquests usos.

Policarbonat: Material de la família dels acrílics, d'ocupació massiu en l'actualitat translúcids per cel ras, hivernacles, finestrals, etc
A diferència de l'acrílic comú, el policarbonat Excessivament no es carrega amb electricitat estàtica i és molt més resistent a les ratllades, els cops i la calor.
Es Utilitza També proveït de filtre U.V. (vegeu Verilite).
Poli-Metil-Metacrilat: Co-polímer bàsic en la Constitució dels acrílics. Està format per 2 Monòmers Fonamentals: els Acrilat (derivats de l'àcid acrílic) i els Metacrilats (provinents de l'àcid metacrílic).
El Poli-Metil-Metacrilat Normalment és molt resistent a la Degradació fotoquímica i tèrmica (IR), però ha varietats més VULNERABLES Segons el grau de duresa i Flexibilitat Va ser fabricat amb què.

Potència de distribució espectral: (distribució d'energia espectral SPD)
Gràfic que confronta la potència generada per una font lluminosa (expressada en%), amb Respecte a la longitud d'ona. Utilitza se, no només per predir el rendiment cromàtic Sinó També per quantificar el contingut d'UV i I.R.

Radiació infraroja: (IR) Porció d'energia radiant, de longitud d'ona més llarga que l'espectre visible, compresa a partir dels 700 nm, fins a superposar-se amb les ones de Ràdio.
Comunament anomenada radiació calorífica, pot provocar l'escalfament i ressecament dels objectes EXPOSATS Sota les llums incandescents, si la calor no pot Convecció per dissipar (vegeu efecte hivernacle), o està concentrada en un sector de l'Objecte, CAUSA AL Ocupació de taques o focus d'accentuació molt potents.
L'efecte de la calor és molt perillós ja que determina grans fluctuacions de la humitat relativa dins de les vitrines, augmentant considerablement els canvis bruscos en els cicles de contracció i dilatació dels objectes orgànics (veure filtres IR)
L'augment de temperatura també accelera les reaccions químiques i fotoquímiques.

Radiació ultraviolada: Radiació invisible compresa entre els 400 i els 14 nm. Distingim en aquesta regió de l'espectre, els UV propers, mitjans i llunyans, a mesura que la longitud d'ona disminueix, fins a superposar-se amb un sector dels raigs X.
A causa de l'atmosfera terrestre ia la presència de l'Ozó, només poden arribar a la superfície, les radiacions la longitud d'ona sigui superior als 300 nm.
Els ultraviolats solars han estat classificats en:
U.V. A o propers = 320-400 nm
U.V. B o mitjans = 290-320 nm
U.V. C o llunyans = menys de 290 nm
L'energia radiant de curta longitud d'ona com el blau i el violeta de la regió visible, i als UV propers, indueixen l'inici de reaccions fotoquímiques, degradant els materials orgànics (decoloració, fragilitat, oxidació, etc.). Les reaccions es produeixen gradualment perquè la radiació perjudicial actua per acumulació, quan és absorbida per la matèria en "paquets" o unitats d'energia anomenats quants. La seva eliminació és de particular importància per a la conservació d'obres de museu, ja que totes les fonts d'il luminació artificial emeten radiacions ultraviolades en diferents proporcions (veure degradació fotoquímica, fotoxidación, absorció). L'efecte destructiu de les radiacions U.V. és comparativament molt més gran que el que poden produir les ones visibles i infraroges (invisibles). Aquesta característica és atribuïda a la seva alta freqüència, que augmenta la seva capacitat de trencar els lligams entre les molècules.

Resplendor (Glare): Interferència de la percepció visual causada per una superfície que reflecteix llum sobre o prop de l'exhibició (pisos, parets, panells) És una forma de soroll visual.

Soroll visual: Estímul lumínic o formal, indesitjat i desagradable, que situat en el context de l'exhibició, interfereix amb el disseny principal.
El soroll visual no necessàriament prové de les fonts lluminoses, sinó que també pot originar-se en estructures arquitectòniques, cartells, cel ras plens de llums o reixetes, etc.

Saturació: Indica com un color determinat s'acosta més o menys al color pur corresponent. Simplificant, parlem de colors saturats quan aquests ens semblen vius i sense mescles, i de colors desaturacions quan percebem que ha disminuït la seva intensitat.

Scotchtint: Marca registrada de 3M. Escut reflexiu per adherir al vidre de les finestres.

Spot: Llum reflectora incandescent que concentra un feix lluminós homogeni. El disseny del sistema reflector pot basar-se en el principi de doble reflexió interna o en una lent, el que permet dirigir cap al centre del feix gran part dels raigs. Es fa servir per crear efectes d'accentuació.

Temperatura de color: Escala definida en graus Kelvin (º K), corresponent a l'emissió incandescent d'un radiador negre (teòric i incombustible), que a mesura que augmenta la temperatura de graus K, desenvolupa la següent seqüència de color: vermell / taronja / groc / blau / blanc.
Una làmpada incandescent comú té aprox. 2.800 ° K; un llum halògena entre 3.000 i 3.100 ° K, els tubs fluorescents fins a 4.500 ° K; el cel uniformement ennuvolat mitjana els 6.000 ° K, mentre que el cel serè pot arribar als 30.000 ° K.
El 0 en graus Kelvin equival a -273 ° C. Les temperatures de color menors a 3.500 ° K són "càlides", les de més de 3.500 ° K són "fredes", per això, a major temperatura de color més curta és la longitud d'ona i més alta la probabilitat d'un deteriorament fotoquímic directe.

Tint: Es fa servir la paraula tint per designar una classe de color. S'expressa en el llenguatge corrent per els adjectius: blau, groc, verd, vermell, etc.

Tinuvin: Producte a base de benzotriazol que absorbeix els ultraviolats. És una marca registrada de Geigy, i pot usar-se per a preparar vernissos a manera de filtre UV

Tri-Fòsfor: Combinació de 3 classes de Fòsfor per a la fabricació de tubs fluorescents.
El Tri-Fòsfor ha millorat notablement el rendiment cromàtic d'aquestes làmpades. El tradicional recobriment amb una sola classe de Fòsfor donava com a resultat l'emissió d'un tipus de llum excessivament freda.
(vegeu fluorescència i tubs fluorescents)

Tub fluorescent: Tub de vidre recobert en el seu interior per Fòsfor en pols. L'envàs conté a més gasos com el Argó i el Neó, i una proporció de Mercuri líquid. Quan es connecta el corrent elèctric es produeix radiació ultraviolada, que en excitar al recobriment de Fòsfor, provoca l'emissió de llum visible. (vegeu fluorescència)

Tungstè: Metal amb el qual es fabriquen els filaments de les làmpades incandescents comuns i halògenes. El Tungstè té la propietat de tornar-se incandescent al pas del corrent elèctric, en proporció molt més gran que altres metalls.

Vel: Reflexió de la llum des de múltiples ángulos sobre l'àrea d'exhibició (parets, sostre, pis, etc), que impedeix percebre adequadament les relacions cromàtiques i alguns detalls fins dels objectes. La il luminació difusa multidireccional redueix el contrast. L'efecte s'observa particularment en objectes plans com la pintura, ja que el vel desaturacions els colors. No s'ha de confondre amb la brillantor.

Verilite: Marca registrada de Matra Plast Inc És un material de tancament a base de policarbonat, emprat en arquitectura per filtrar els raigs solars. És un tipus de plàstic corrugat que es subministra en diversos gruixos, tots translúcids. Filtra el 100% dels raigs U.V. per sota us 200 nm i exclou el 10% dels mateixos per sota dels 350 nm.
(Veure policarbonat, filtre U.V. i llum difusa)

Verilux Full Spectrum: Tub fluorescent d'última generació, que segons els fabricants, ofereix un rendiment cromàtic semblant a la llum diürna. El seu interior està recobert per una barreja especial de 4 llumins, i el tub es troba protegit per un filtre UV marca Surlyn (Dupont), que filtraría la radiació perjudicial fins als 11 Microwatts / Lumen

Volt (V): Unitat de tensió del circuit elèctric.

Watt (W): Unitat de consum de potència.

WW: Warm White. Designació especial per a tubs fluorescents.

WWX: Warm White Deluxe. Designació especial per a tubs fluorescents.

No hay comentarios:

Publicar un comentario